De SustainaBul is een begrip in het hoger onderwijs. De bul wordt jaarlijks uitgereikt in het hoger onderwijs aan de koplopers op het gebied van duurzaamheid. In 2019 is Hilda Weges met groot succes SustainaBul MBO gestart en sinds dit jaar is nu ook de SustainaBul VO gestart.


Samenwerken staat centraal
Hoewel de ranking op het eerste gezicht een wedstrijd en benchmark is, biedt het vooral een kans voor onderwijsinstellingen om van elkaar te leren. De onderwijsinstellingen die mee doen aan dit traject krijgen inzicht in wat ze al doen en waar er nog kansen liggen rondom duurzame thema’s. De instellingen doen veel inspiratie op bij elkaar op het gebied van de onderwijsinrichting, praktijkvorming en bedrijfsvoering.

Op al deze terreinen wordt gekeken naar de visie en strategie, het te voeren beleid en de concrete operationele activiteiten. Hilda benadrukt dan ook: “Je wilt eigenlijk dat het College van Bestuur en het management duurzaamheid als een van de speerpunten maken.”

De aanpak van de SustainaBul komt voort uit de visie dat een integrale multidisciplinaire aanpak nodig is, namelijk de Whole School Approach om duurzaamheid in het onderwijs te realiseren. Naast het curriculum, de didactiek, de bedrijfsvoering wordt daarbinnen ook integraal/multidisciplinair gewerkt aan de relatie met de omgeving van de school en de professionalisering van alle betrokkenen.

Voortgezet onderwijs
De implementatie van duurzaamheid en de SDG’s in het VO staat nog in de kinderschoenen al willen docenten er aansluitend bij hun vak wel graag mee aan de slag. Op verschillende scholen zijn al mooie initiatieven gestart en diverse docenten hebben zich daarom ook aangesloten bij Teachers for Climate. De SustainaBul VO biedt nu een concreet handvat om de duurzaamheids kartrekkers op de scholen hierbij te helpen en wel zodanig dat zij vooral ook elkaar helpen en stimuleren. Hier blijkt volgens Teachers for Climate ook veel behoefte aan te zijn.

Pilot 2020
In dit pilot jaar 2020 staat het samen uitproberen voorop. Door je school aan te melden via de site zit je dan ook nergens aan vast! Alle deelnemers vullen voor de SustainaBul VO een online vragenlijst in. Bij ieder antwoord worden beleidsstukken of ander bewijslast die het antwoord onderbouwen geupload. De rankers bekijken de antwoorden en geven feedback om de antwoorden te verbeteren. Daarbij wordt geadviseerd om de vragen en antwoorden ook met een eigen schoolteam te bespreken om de duurzame ontwikkeling verder te stimuleren. Nadat de antwoorden in een tweede ronde zijn verbeterd en definitief zijn gerankt wordt de uitslag bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Daarbij worden ook de best practices gepresenteerd. Wij zorgen voor de nodige publiciteit! De methodiek van de SutainaBul wordt volledig online ondersteund en is daarmee Corona proof.

Wil je kennis maken met de SustainaBul VO en/of meedoen aan het traject van dit jaar? Ga dan naar de website en maak geheel vrijblijvend een account aan. Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

website Sustainabul vo