Vanwege het coronavirus zullen scholen de komende tijd gesloten zijn. Docenten en ouders zullen hierdoor het onderwijs op een nieuwe manier vormgeven. Thuisonderwijs kan best een uitdaging zijn. In deze blog proberen we hier handen en voeten aan te geven, door tips te geven hoe je dit kan vormgeven en welk digitaal lesmateriaal je kunt gebruiken.
Voor docenten
Wellicht is het een opgave om de vastgestelde lesstof te behandelen op afstand. Kennisnet heeft het stappenplan #lesopafstand opgesteld om docenten te helpen bij het vormgeven van hun lessen. Hoe geef je bijvoorbeeld je lesinstructies en hoe volg je de voortgang van je leerlingen? Om mee te praten en mee te denken kan je lid worden van hun Linkedingroep. Gelukkig zijn er ook diverse online platforms met lespakketten, zoals Wikiwijs.
Voor middelbarescholieren en MBO'ers zal het eenvoudiger zijn om zelfstandig te werken en verder te gaan in hun lesboeken. Voor basisschoolleerlingen worden de digitale platforms Muiswerk, Rekentuin, Snappet en Squla al vaker gebruikt. Het is wel belangrijk dat leerlingen nu niet enkel digitale lessen aangeboden krijgen. Daarbij is het goed om rekening te houden met de leerlingen die niet over een laptop of tablet beschikken. Zorg dat je contact houd met je leerlingen en geef opdrachten die zonder laptop uitgevoerd kunnen worden. Laat ze bijvoorbeeld op onderzoek gaan in de tuin of wijk. Een tip is ook om leerlingen een werkstuk of presentatie te laten maken, deze kunnen ze vervolgens online inleveren of opnemen. Bovendien is het voor docenten als leerlingen vermoeiender om online les te volgen omdat de informatie dichtheid veel groter is. Afwisseling is dus belangrijk om informatie goed te kunnen verwerken.
Het creëeren van een lesrooster en overzicht met huiswerkopdrachten is belangrijk. Het kan nu voor leerlingen uitdagender zijn om het overzicht te houden. Zorg voor een platform waar alles op staat en waar leerlingen ook vragen kunnen stellen. Toetsing kan via sites als Kahoot, Woots of Kwizl en geeft bovendien inzicht in de vooruitgang van je leerlingen. Ook sites als Socrative en Mentimeter kunnen bijdragen aan interactieve lessen. Er zijn veel websites die ondersteunend zijn en die wellicht ook na deze crisis een toegevoegde waarde hebben.
Voor ouders
Als ouder/verzorger kan je je kind ondersteunen bij het thuisonderwijs door samen een rooster op te stellen. Aan het begin zal het wellicht aanvoelen als vakantie, maar het is wel belangrijk dat het onderwijs wordt voortgezet. Zorg voor structuur, zodat je kind weet wanneer er wat van hen wordt verwacht. Maak afgebakende blokjes met voldoende ruimte voor beweging en frisse lucht. Maak, net als op school, afspraken over het gebruik van mobieltjes. Het zal even zoeken zijn wat werkt voor je kind, geef hen wat tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie.
Overzicht lesmaterialen
Laat het ons vooral weten als je goed lesmateriaal kent, zodat we dit overzicht kunnen blijven uitbreiden.
PO
Toekomstkunde (bovenbouw PO) zijn lessen door WWF over onderwerpen als plastic soep, bosbranden in Australië of bijvoorbeeld duurzaam op vakantie gaan. Er zijn 5.000 leerkrachten ingeschreven en instappen kan ieder moment op de website.
Duurzame PABO schreef een reeks verhalen gerelateerd aan de SDG's met bijbehorende lessuggesties.
Bij de film 'de wilde stad' is een interactief lespakket ontwikkeld voor groep 4, 5 en 6, met clips op basis van beelden uit de film. Met de clips, lesbrieven en werkbladen kun je in de klas aan de slag maar het leukste is natuurlijk om zelf naar buiten te gaan.
Met het Verwonderpaspoort krijg je toegang tot een de digitale verwonderwereld waarin tal van activiteiten, proefjes en spelletjes op het gebied van NWTD (Natuur, Wetenschap, Techniek en Duurzaamheid) zijn te ontdekken en beleven.
NatuurWijs heeft ism Staatsbosbeheer natuuropdrachten ontwikkeld voor in de tuin of park. Kijk voor deze doe-opdrachten op de site of meld je aan voor de nieuwsbrief.
PO en VO
Eerder schreven we al over de Nationale Buitenlesdag, waarin we benadrukten dat buiten zijn in de natuur een positief effect heeft op de leerprestaties van kinderen én bijdraagt aan sociale en cognitieve ontwikkeling. Ze bieden gratis lespakketten aan, voor PO en VO, om dit te stimuleren.
Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Door in te vullen welke diertjes je gevonden hebt wordt de waterkwaliteit berekend.
Morgenland is een korte animatiefilm over de energietransitie. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar dat de leerling zelfstandig kan doorwerken.
Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!
Greenpeace heeft ook divers lesmateriaal met docentenhandleidingen. Het vergt weinig voorbereidingstijd en is opgebouwd uit verschillende losse onderdelen. Daarnaast hebben ze de nieuwsbrief Greenstream, hiermee krijg je dagelijkse updates in je inbox met documentaires, lespakketten en longreads.
VO
Biomimicrynl biedt uitdagende challenges voor de onderbouw middels een lessenreeks met opdrachten en filmpje.
Op Biolearn staan korte lessenreeksen ter introductie van biomimicry.
Voor de bovenbouw is er de mogelijkheid om het profielwerkstuk te schrijven op basis van de film 'de wilde stad' met opdrachten en filmpjes.
Naturalis heeft een natuurwijzer op hun website staan, via de artikelen krijg je meer informatie over wat je hebt gezien of meegemaakt in de natuur.
‘E-waste en de grondstoffen in je mobieltje’ is een digitale lesbrief voor het vmbo door ikcirculeer en stichting Brabant Geeft Energie. Voor de docentenhandleiding en antwoordmodel kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tijdens zes lessen leren leerlingen van vo en mbo over duurzame voedseltransitie. Dit lespakket is een samenwerking tussen Aeres MBO / HBO Almere, Jong Leren Eten Flevoland en IVN Flevoland.
De educatieve onderzoekstool van de Dilemmabox laat leerlingen samenwerken met organisaties. Na beoordeling en de ontwikkelfase wordt het dilemma toegevoegd aan de digitale omgeving van De Dilemmabox waarmee leerlingen van verschillende scholen kunnen starten met hun onderzoek.
Bijles nodig? Studentenhelpenscholieren.nl is een non-profit initiatief waarmee alle scholieren studiehulp aangeboden wordt. Meer dan duizend studenten hebben zich al aangemeld om online bijles te geven.
MBO
Vanuit de Voedselverspilling Challenge zijn er vijf lesbrieven ontwikkeld waar studenten mee aan de slag kunnen.
Studenten kunnen thuis het keuzedeel duurzaamheid in het beroep doen, of deze downloaden.
Studenten techniek kunnen online alles leren over de bouw, installaties in woningen en de afbouw via de Build up skills adviser app. Te downloaden vanuit de play store. Daarnaast kan je theorie lezen over duurzaam bouwen en duurzame installatietechniek.
HO
Korte online lezingen over 'education and learning for sustainability' door Arjen Wals.
Greenpeace heeft in de dagelijkse nieuwsbrief Greenstream, met daarin documentaires, lespakketten en longreads.
Niko Roorda heeft een lesprogramma ontwikkeld over duurzaamheid en MVO. Het pakket maakt gebruik van het basisboek Duurzame Ontwikkeling. Het is inzetbaar bij de opleidingen Bedrijfskunde, Economie, Techniek, Zorg, Groen en Educatief. En kan op aanvraag aangepast worden. Het pakket en de benodigde middelen zijn vrij te downloaden.
Tot slot geeft Groengelinkt een overzicht van lespakketten voor diverse niveaus.