‘Waarom tropisch hardhout gebruiken als je het ook van je afval kan maken?‘ - Bram Peters, Save Plastics. Dit citaat typeert de ‘het-kan-dus-wel-sessie’ circulaire economie, gehouden op 26 juni. Op het MBO College Lelystad werd deze dag de aftrap gegeven van het practoraat Circulaire Regionale Economie, in samenwerking met het bedrijfsleven.

De hoofdvraag van de sessie was ‘hoe versnellen we samen de transitie naar een circulaire economie?’ Ruim tachtig mensen waren aanwezig, die geïnspireerd werden zelf aan de slag te gaan, ideeën te bedenken en voorbeelden aan te dragen van dingen die ze al doen. Harm Edens, ambassadeur van Katapult en moderator van het expertpanel, benoemde dat het winstbejag van bedrijven te groot is. Als ondernemer weet je dat dit op de kosten is van de toekomst, en dus van de student.

Verandering
John Nederstigt, boegbeeld circulaire economie Flevoland, benadrukte dat we af moeten van het idee dat ‘educatie het doorgeven is van kennis en vaardigheden en gewoonten’. In plaats van vast te roesten in die oude gewoonten, moeten we inspireren tot nieuwe gewoonten. Volgens Bram Peters is de combinatie tussen het bedrijfsleven en het onderwijs van belang, ‘de koppeling met scholen is essentieel voor frisse en nieuwe ideeën’.

Het belang van verandering
Eva van Hagen, voorzitter Studentenraad en student bouwkunde bij MBO College Lelystad, liet zien dat het voor studenten logisch is dat er verandering moet komen. ‘We kunnen niet blijven bouwen zoals we nu bouwen, want we hebben geen drie aardbollen waarop we kunnen leven’. Al zijn er nog genoeg studenten die niet weten hoe belangrijk circulair bouwen en denken is. Frenk van der Berg van de Verspillingsfabriek liet zien hoe belangrijk het is om hier wél mee bezig te zijn.

Samen zorgen voor nieuwe vakmensen
Het practoraat Circulaire regionale Economie gaat vakmensen opleiden. De regionale bedrijven die koploper zijn in de circulaire economie zorgen met het MBO College Lelystad dat vakmensen relevante kennis opdoen. Zo kunnen ook bedrijven de kansen van de circulaire economie goed benutten.


De volgende Katapultdag is op 1 oktober.

Bron: Wijzijnkatapult.nl