GA DIRECT NAAR HET RAPPORT

Weten jouw leerlingen waar hun telefoon naartoe gaat als ze een nieuwe kopen? Of wat gebeurt er met de materialen in het oude gebouw op de hoek dat wordt binnenkort afgebroken? We leven in een consumptiemaatschappij. We kopen veel spullen en creëren veel afval. Dat geldt ook voor de bouw, die ruim een ​​derde van het afval in Nederland voor rekening neemt.

De Nederlandse overheid wil in 2050 geen bouwafval meer creëren en uitputbare grondstoffen zo min mogelijk gebruiken. Hierdoor zal de bouw en installatiesector er de komende 10 jaar heel anders uit gaan zien. Het wordt een circulaire economie en die komt er in hoog tempo aan. Rijkswaterstaat, de grootste werkgever in de bouw, heeft in 2030 al volledig circulair te willen werken aangegeven. En aannemer Heijmans wil zelfs al in 2023 al mogelijk mogelijk circulair doen. Dit betekent dat er veel meer modulair gebouwd gaat worden en dat het gebruik van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld hout, naar verwachting zal toenemen. Het ouderwetse slopen wordt demonteren, met als doel de waardevolle grondstoffen in een slooppand opnieuw in te kunnen zetten.

Veel van jouw leerlingen die straks werken in bouw en installatiebedrijven krijgen hiermee te maken. Het werk van loodgieters, elektriciens, metselaars en installateurs gaat veranderen. Daarvoor hebben zij circulaire vaardigheden nodig. Het opnemen van circulaire vaardigheden in het VMBO techniekcurriculum staat echter nog behoorlijk in de kinderschoenen, dit bleek ook uit de enquête die door 35 techniekdocenten is ingevuld. Het is belangrijk om stappen te zetten.

Dit inspiratiedocument is bedoeld om daarbij te helpen. Het wil laten zien wat er allemaal mogelijk is wordt bereikt met circulaire vaardigheden in de klas en geeft daarom ideeën, voorzetten, waarop je zelf verder kan bouwen. Dit is een groeidocument dat de schrijvers, Stichting Technotrend, verder zullen aanvullen en opnieuw zullen toesturen.

Dit inspiratiedocument maakt deel uit van het programma Circulaire vaardigheden van Coöperatie Leren voor Morgen. Doel van het programma is het inventariseren en structureel verankeren van de vaardigheden vaardigheden voor een circulaire economie in het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo). Meer informatie over dit programma vind je hier . Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Circular Skills!