Duurzame Docenten 2020, waar zijn ze nu? (Deel 2)

Zouden docenten je aanraden mee te doen met de Duurzame Docent verkiezing? Deze duurzame docenten hebben de verkiezing inmiddels al bijna een jaar achter de rug. Genoeg tijd om te kunnen vertellen over hun ervaringen. 

In deze reeks over de Duurzame Docenten van 2020, blikken we samen met de genomineerde docenten terug op hun successen, valkuilen, en nog belangrijker, wat het duurzame docentschap ze heeft gebracht. In dit laatste deel van de reeks lees je een overzicht van afgelopen winnaars.

Ewoud van der Weide (#1 PO)

Ewoud is werkzaam op school It Bynt in Gearhing. Hij is actief als projectcoördinator van 'Greidhoeke goes Onderwijs' (een groots project over de bedreigde grutto en het gebrek aan biodiversiteit in het Greidhoeke landschap waarbij leerlingen op onderzoek uit gaan en de hele wereld verkennen). 

Wat heeft de verkiezing jou als Duurzame Docent gebracht? 

“Allereerst onwijs veel leuke reacties. Van collega's en bekenden maar ook oud-docenten waar je op zo'n moment weer even contact mee hebt. Maar daarnaast ook erkenning voor de mooie dingen die we met elkaar doen. Want ik blijf erbij: het is weliswaar een prijs voor een 'docent', maar zonder alle geweldige collega's, ouders en leerlingen op de scholen kun je als duurzame docent helemaal niks. Ook heb ik een aantal nieuwe contacten gemaakt, hoewel ik daar nog weinig concreets mee heb kunnen doen. Dit bijzondere Corona-jaar vergt veel organisatie op de scholen waar ik naast leerkracht ook locatiecoördinator ben. Met een full-time baan gaat daar veel tijd in op waardoor nieuwe projecten en initiatieven toch meer blijven liggen.”

Heb je nog toekomstige plannen omtrent duurzaam onderwijs en hoe zien die eruit? Of, als je die niet hebt, heb je tips voor andere docenten?

“Momenteel realiseren we op één van de twee scholen waar ik werk een nieuw schoolplein. Een plein dat voorheen bestond uit enkel plein tegels, bevat straks groene en duurzame elementen. Een mooie basis om dit verder uit te breiden en het onderwijs verder vorm te geven. Ook op de andere school smaakt dat naar meer! Het duurzaamheidsproject dat gestart was hebben we i.v.m. de Corona maatregelen uitgesteld naar volgend jaar. We vonden het zonde om het project maar half te doen, dus gebruiken we graag de tijd om dit nog sterker uit te zetten.”

Zou je andere andere docenten aanraden om zichzelf of een ander op te geven voor de Duurzame Docent van 2021?

“Zeker, het geeft erkenning een nieuwe energie. Een mooie pluim op het fantastische onderwijs dat we met elkaar vormgeven. Voor de nieuwe verkiezing gun ik de Duurzame Docenten een rustig jaar waarin ze tijd hebben om nieuwe contacten te leggen,  nieuwe initiatieven vorm te geven, maar bovenal te genieten van de prachtige titel!”

 

Francoise Zinhagel (#3 VO)

Francoise doceert duurzaamheid op het Helicon VMBO Eindhoven. Hier heeft ze de talentles duurzaamheid bedacht en ontwikkeld.

 Wat heeft de verkiezing jou als Duurzame Docent gebracht? 

“Deelname heeft mij vooral bekendheid gebracht. Dat uit zich op verschillende manieren. Zo ben ik door verschillende mensen gevraagd om als gastspreker op te treden. Ook heb ik vanuit CvB van mijn school felicitaties ontvangen en de uitnodiging om mee te denken in de klankbordgroep duurzaamheid. Tenslotte krijg ik ook binnen het onderwijs meer aandacht. Ik ben bijvoorbeeld door drie verschillende stagiaires geïnterviewd die vanuit hun opleiding een duurzaam product moeten aanleveren.”

Heb je nog toekomstige plannen omtrent duurzaam onderwijs en hoe zien die eruit? Of, als je die niet hebt, heb je tips voor andere docenten?

‘’Wie weet wat de toekomst brengt. Onze school is net gefuseerd en heeft grootste plannen wat duurzaamheid betreft. Ik ben er ontzettend benieuwd naar. Tips: als je duurzaamheid in je les wil implementeren is het handig om je lessen aan de actualiteit te koppelen. Doe mee met de Landelijke dagen zoals Warmetruiendag, Dag van Duurzaamheid, Opschoondag, . Nederland doet, Dierendag enzovoorts. Er is ook online ontzettend  veel lesmateriaal te vinden.’’

Zou je andere andere docenten aanraden om zichzelf of een ander op te geven voor de Duurzame Docent van 2021?

 “Ja, zeker doen! Ik vraag zelf aan leerlingen welke docent we kunnen aanmelden en waarom! Er is nog tijd om met collega’s in gesprek te gaan over duurzame activiteiten in hun lessen. Je komt zoveel te weten.”

Dick van Dorp (HBO)

Dick werkt op de Hogeschool Van Hall Larenstein en brengt circulariteit tot leven in zijn school door bijvoorbeeld het initiëren van een koffieprut tot oesterzwammen samenwerking tussen de school en een oesterzwammenbedrijf.

Wat heeft de verkiezing jou als Duurzame Docent gebracht? 

“Heel eerlijk: niet zoveel extra’s eigenlijk…. Ik geniet als senior (63) al het nodige respect binnen en buiten de hogeschool. Een collega was destijds zo aardig om mij voor te dragen. Ik had zelf niet eerder van deze prijs gehoord. Dus: spread the word. Ook voor het HBO is het goed om gekieteld te worden en met leuke initiatieven in de schijnwerper te kunnen staan.”

Heb je nog toekomstige plannen omtrent duurzaam onderwijs en hoe zien die eruit? Of, als je die niet hebt, heb je tips voor andere docenten?

“Ik opereer als ecoloog steeds meer op het snijvlak van onderzoek en onderwijs en tussen de opleidingen in. Een handicap is dat studenten maar kort op school verblijven en dan vooral disciplinair worden getraind terwijl de echte problemen waar wij als samenleving mee te kampen hebben juist inter- of transdisciplinair (dus door samenwerking over de grenzen heen) moeten worden opgelost. Daarnaast moet iedere HBO’er de koolstofcyclus aan je vriend of vriendin kunnen uitleggen. Ik vind het teleurstellend dat zo weinig studenten die kunnen (re)produceren). Terwijl het daar de komende decennia omdraait: de koolstof moet in de grond i.p.v. in de atmosfeer!!!”

Zou je andere andere docenten aanraden om zichzelf of een ander op te geven voor de Duurzame Docent van 2021?

 “Baat het niet, het schaadt ook niet. De urgentie is enorm, niet zo zeer qua duurzaamheid maar wel qua circulariteit. Het moet niet iets minder slecht worden uitgevoerd maar gewoon goed: stofkringlopen sluiten op lokale schaalniveaus. Alle beetjes die helpen moeten we inzetten. Er is geen tijd meer te verliezen!!!”