Een duurzame toekomst begint met duurzaam onderwijs. Daarom roepen we ook dit jaar weer docenten op om te delen wat zij al doen en bereikt hebben. Naast dat zij met hun verhaal een welverdient podium krijgen, inspireren we zo andere docenten om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. In deze blog geven we een overzicht van een aantal inspirerende docenten.

Deelnemers dingen bovendien mee naar de titel ‘Duurzame Docent 2020’. De jury kiest één koploper uit iedere categorie (PO, VO, MBO, HO). De vier meest inspirerende Duurzame Docenten worden rond de Dag van de Duurzaamheid (9 oktober) verrast met een prijs. Om deze kennisdeling te garanderen interviewen we elk jaar docenten over hun werkzaamheden en geven ze tips voor andere docenten.

Door het delen van onze ervaringen blijft het niet bij losse initiatieven maar wordt de beweging naar duurzaam onderwijs breder gedragen. Meld je aan voor onze onderwijs netwerken, om in contact te komen met andere docenten. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam onderwijs? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Inspiratie uit vorige jaren

De jury van Duurzame Docent heeft Frank Boerebach (primair onderwijs), Wieneke Maris (voortgezet onderwijs) en Marije van Bommel (MBO) benoemd tot de Duurzame Docenten van 2019. Uit 77 inzendingen zijn zij gekozen als meest inspirerende voorbeeld voor andere docenten die met duurzaamheid bezig zijn of willen.

Primair onderwijs: Frank Boerebach- van Molenbolwerk en St. Petrus - de Wegwijzer, IJzendijke
Frank brengt als directeur van meerdere scholen duurzaamheid in de praktijk. Ze doen structureel mee aan verschillende duurzaamheidsprojecten. Ook betrekt Frank leerlingen uit de bovenbouw bij keuzes, zodat ze leren kritisch na te denken over duurzaamheidsvraagstukken.

Voortgezet onderwijs: Wieneke Maris- International School The Hague, Den haag
Wieneke trekt het vraagstuk van duurzame ontwikkeling vol overgave de klas in. Ze laat leerlingen nadenken over oplossingen en helpt hún ideeën vervolgens de wereld in. Daarnaast is ze coördinator van het Eco-team en de Energy Challenge op school.

MBO: Marije van Bommel– Herman Brood Academie, Utrecht
Marije verzet op de achtergrond bergen werk voor duurzaamheid in het onderwijs. Zo ontwikkelde ze op haar school het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’, gaf ze workshops waarbij van afval muziekinstrumenten werden gemaakt en doet de school als eerste artiestenopleiding mee aan SustainaBul MBO. 

Nog meer inspirerende verhalen:
Volgens Nick Hendriks is er bij het vak NLT volop de ruimte om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Hij zette projecten op over verticale landbouw en circulariteit.

Erwin Groenenberg wil dat kinderen én docenten veel vaker naar buiten gaan tijdens de les. "Als je momenten inbouwt om met de kinderen naar buiten te gaan ontstaat er een vuurtje bij de kinderen waar je zelf ook energie van krijgt."

Greetje Cnossen leert toekomstige agrariërs het belang van duurzaamheid. "Duurzaamheid hoort bij het onderwijs en als docent heb je het voorrecht om jongeren te helpen een duurzame houding te ontwikkelen."

Inge Zwaan werkt op de afdeling vmbo Groen van het Clusius College in Schagen, een Eco-School. “Gewoon doen! Zorg voor een groep waarmee je de uitdaging wilt aangaan en ga aan de slag."

Ton Heimerikx is directeur van de Steiger, school voor praktijkonderwijs in Lelystad. Hij leert ons dat duurzaamheid helemaal niet moeilijk of abstract hoeft te zijn. In de praktijk is er juist ontzettend veel te doen!

Mark Boode, docent drama, auteur van Vogelkinderen en voorzitter van Teacher for Climate, word gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering. Hij benadrukt dat hij veel leert van zijn leerlingen die ook overal nieuwsgierig naar zijn. Hij is zich bewust van zijn voorbeeldfunctie en werkt hard om duurzame ontwikkeling te realiseren.

 

 Meld jezelf of een andere duurzame docent aan!