Om jonge generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen, hebben ze duurzame handvatten nodig van docenten. Docenten hebben een bijzondere rol in het inspireren tot duurzaamheid op school. Duurzame Docent biedt een podium en inspiratiebron voor docenten en schoolleiders. Want gelukkig leven duurzame thema's wel, ook onder kinderen en jongeren. Deze wedstrijd laat zien dat er ook enorm veel goeds gebeurt door bevlogen Duurzame Docenten.

Waarom aanmelden? Als winnaar van de verkiezing kan het deuren openen voor jou, voor jouw school en om duurzame ontwikkeling in het algemeen op de kaart te zetten. Wij willen dat nog veel meer nieuwe duurzame docenten zich aanmelden om te laten zien hoe groot de beweging is. Daarom verloten wij inspirerende duurzame cadeautjes onder alle mensen die een duurzame docent aanmelden (o.a.: Seepje wasschillen, Eco-Schoolstas, Het boek '32 lessen voor de toekomst', Kaartspel over afval, Boerderij-doe-kaartspel, Voorleesboek 'De wereld van plastic', Voorleesboek 'De wereld van energie'). 

Wanneer ben je een duurzame docent? Dat vult iedereen zelf in! Heb jij bijvoorbeeld het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Ben je een schoolproject gestart over plastic soep of ben je met de klas in duurzame energiebronnen gedoken? Ga jij met je leerlingen in gesprek over het klimaatprobleem? Inspireer jij je leerlingen om bewustere keuzes te maken? 

Meld nu jouw docent/collega of jezelf aan!

Verhalen

Door het delen van onze ervaringen blijft het niet bij losse initiatieven maar wordt de beweging naar duurzaam onderwijs breder gedragen. Hieronder delen we de interviews met eerdere deelnemers van de Duurzame Docent verkiezing: 

Primair onderwijs: Frank Boerebach- van Molenbolwerk en St. Petrus - de Wegwijzer, IJzendijke
Frank brengt als directeur van meerdere scholen duurzaamheid in de praktijk. Ze doen structureel mee aan verschillende duurzaamheidsprojecten. Ook betrekt Frank leerlingen uit de bovenbouw bij keuzes, zodat ze leren kritisch na te denken over duurzaamheidsvraagstukken.

Voortgezet onderwijs: Wieneke Maris- International School The Hague, Den haag
Wieneke trekt het vraagstuk van duurzame ontwikkeling vol overgave de klas in. Ze laat leerlingen nadenken over oplossingen en helpt hún ideeën vervolgens de wereld in. Daarnaast is ze coördinator van het Eco-team en de Energy Challenge op school.

MBO: Marije van Bommel– Herman Brood Academie, Utrecht
Marije verzet op de achtergrond bergen werk voor duurzaamheid in het onderwijs. Zo ontwikkelde ze op haar school het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’, gaf ze workshops waarbij van afval muziekinstrumenten werden gemaakt en doet de school als eerste artiestenopleiding mee aan SustainaBul MBO. 

Volgens Nick Hendriks is er bij het vak NLT volop de ruimte om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Hij zette projecten op over verticale landbouw en circulariteit.

Erwin Groenenberg wil dat kinderen én docenten veel vaker naar buiten gaan tijdens de les. "Als je momenten inbouwt om met de kinderen naar buiten te gaan ontstaat er een vuurtje bij de kinderen waar je zelf ook energie van krijgt."

Greetje Cnossen leert toekomstige agrariërs het belang van duurzaamheid. "Duurzaamheid hoort bij het onderwijs en als docent heb je het voorrecht om jongeren te helpen een duurzame houding te ontwikkelen."

Inge Zwaan werkt op de afdeling vmbo Groen van het Clusius College in Schagen, een Eco-School. “Gewoon doen! Zorg voor een groep waarmee je de uitdaging wilt aangaan en ga aan de slag."

Ton Heimerikx is directeur van de Steiger, school voor praktijkonderwijs in Lelystad. Hij leert ons dat duurzaamheid helemaal niet moeilijk of abstract hoeft te zijn. In de praktijk is er juist ontzettend veel te doen!

Mark Boode, docent drama, auteur van Vogelkinderen en voorzitter van Teacher for Climate, word gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering. Hij benadrukt dat hij veel leert van zijn leerlingen die ook overal nieuwsgierig naar zijn. Hij is zich bewust van zijn voorbeeldfunctie en werkt hard om duurzame ontwikkeling te realiseren.

 

 Meld jezelf of een andere duurzame docent aan!