Vind jij het belangrijk dat we echt aan de slag gaan met duurzaamheid in het MBO? Hebben jullie ook de SDG Charter ondertekend? Ben je op zoek naar een concreet toepasbaar en inspirerend hulpmiddel om te starten? Met SustainaBul MBO kunnen we je helpen en helpen we ook elkaar verder!

Wie we zijn
SustainaBul MBO stimuleert duurzaamheid in het middelbaar beroepsonderwijs. Dit is een project van de Coöperatie Leren voor Morgen, die zich inzet om vanuit een ‘Whole School Approach’ en de SDG’s duurzaamheid in het onderwijs te verankeren. SustainaBul MBO is in 2019 voor het eerst georganiseerd. Negen MBO-instellingen deden mee en waren erg tevreden met de positieve effecten van het traject. Zij ontvingen tijdens de manifestatie The Art of Green Thinking de bul, lees hier het verslag over deze duurzame MBO's.

Het belang van MBO’ers
In Nederland volgen meer dan een half miljoen studenten een MBO-opleiding. Dat is bijna 40% van alle studenten in Nederland. Zij zijn de duurzame doeners van de Nederlandse economie. Ondanks de inzet van het keuzedeel ‘duurzaamheid in beroep’ tellen de inspanningen in het MBO nog niet op tot een structurele voorbereiding op een duurzame en circulaire toekomst.

Het is van belang dat verduurzaming vanuit een ‘Whole School Approach’ wordt benaderd zodat duurzaam denken en doen in het DNA van het MBO komt. Dit is niet alleen onmisbaar voor het onderwijs zelf, maar ook voor de aansluiting met de praktijk en binnen de bedrijfsvoering. Er is een extra impuls nodig om besturen, directies, onderwijspersoneel en studenten op stoom te helpen. Met de ondertekening van de SDG-charter hebben de MBO-bestuurders al hun intenties zichtbaar gemaakt. Met de SustainaBul MBO kan het MBO nu ook concreet aan de slag om stappen te zetten ter realisatie van deze positieve intenties.

Zet stappen vooruit met SustainaBul MBO

ROC/AOC’s worden via de SustainaBul MBO gevraagd om middels een digitale zelfscan hun eigen onderwijs, praktijk en bedrijfsvoering kritisch tegen het licht te houden. De toelichting en bewijstukken worden met elkaar gedeeld en besproken, zodat er ook actief van en met elkaar geleerd kan worden. Samen brengen we zo de duurzame ontwikkeling in het MBO verder. Om elkaar nog meer te stimuleren worden de antwoorden door de deelnemers zelf in een ranglijst geplaatst. Het hele traject wordt daarna feestelijk afgesloten met de presentatie van mooie voorbeelden, de uitreiking van de SustainaBul MBO en zoveel als mogelijk positief in het nieuws gebracht. We laten zo met elkaar naar onze partners zien dat we onze intenties ook nakomen.

De voordelen

Door mee te doen met de SustainaBul MBO:

  • krijg je op zowel strategisch, beleid als operationeel niveau inzicht in duurzaamheid,
  • inspireren en helpen ROC’s en AOC’s elkaar,
  • word jouw instelling op de kaart gezet als duurzame instelling,
  • kun je je door de ranking vergelijken met andere instellingen,
  • en krijg je concrete handvaten voorbeelden om je hierop verder te ontwikkelen.

Meld je nu aan!