In Nederland zijn we op weg naar een circulaire en duurzame toekomst. Maar om dat te bereiken, zijn veel veranderingen nodig. Ook in praktijkgericht onderwijs, want er is een tekort aan technici die zich bezighouden met duurzame ontwikkeling. Het project “Circular Skills in het VMBO” probeert de aansluiting tussen het VMBO en circulaire bedrijven in de bouw en installatietechniek te verbeteren.

"Door de praktijk in het lespakket te brengen, motiveer je scholieren veel meer."  Geertjan Aleven, projectcoördinator

Pionieren

Directeur van Stichting Technotrend Patrick van der Hofstad is één van de initiatiefnemers. Hij legt uit dat in de circulaire economie en energietransitie veel kansen zijn om het onderwijs beter aan te laten sluiten bij de praktijk. Maar dat kan voor scholen lastig zijn, want er is geen kant en klaar pakket over hoe je dat kunt doen. Patrick: “Dat willen we met dit project juist maken”. Na een docentconsultatie in mei en juni waar VMBO techniekdocenten uit heel Nederland aan mee kunnen doen, volgt in het schooljaar 2020-2021 een pilot op drie verschillende scholen. Alle ideeën die uit het project vloeien, worden daarna gebundeld als inspiratiegids. Daar staan niet alleen mogelijke praktijkopdrachten in, maar ook tips over hoe bedrijven en scholen kunnen samenwerken.

Inspiratie uit de praktijk

Het pilotproject zal in de omgeving van Utrecht uitgevoerd worden, maar docenten en scholen uit andere regio’s kunnen de ontwikkelingen volgen. Projectcoördinator Geertjan Aleven legt uit waarom hij gelooft in dit project: “Door de praktijk in het lespakket te brengen, motiveer je scholieren veel meer. Dit project kan hen een positieve en inspirerende praktijkervaring geven.”

Oproep consultatie

De praktijkopdrachten die het pilotproject vorm geven, worden opgesteld samen met bouw- en installatiebedrijven. Geertjan Aleven: “We vinden het belangrijk dat de praktijkopdrachten naadloos aansluiten bij de behoefte van de docent, aangezien die degene is die het beste weet hoe de leerlingen leren en werken.” Om deze behoefte van docenten in kaart te brengen, voert Stichting Technotrend een docentconsultatie uit. De consultatie heeft de vorm van een online enquête en vraagt de docenten ook wat ze al doen en weten over circular skills. Ook kunnen docenten laten weten hoe zij ondersteund willen worden vanuit het Kenniscentrum Circulair Onderwijs, dat Leren voor Morgen opzet. Gebruik jij als VMBO-docent al circulariteit in je lessen of wil je daar juist mee aan de slag? Ga dan naar deze website en doe mee aan de consultatie.


Dit project maakt deel uit van het Circular Skills programma van Coöperatie Leren voor Morgen. Doel van het programma is het inventariseren en structureel verankeren van de benodigde vaardigheden voor een circulaire economie in het beroepsonderwijs (VMBO, MBO en HBO). Meer informatie over dit programma vind je hier. Wil je graag op de hoogte blijven? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief van Circular Skills!