In het onderwijs is wereldburgerschap een speerpunt geworden. Stichting Global Exploration (SGE) probeert hier structureel een bijdrage aan te leveren door zich tot doel te stellen jongeren de wereld te laten ontdekken en op die manier een gedragsverandering bij die jongeren te bewerkstelligen. In 2006 startte Stichting Global Exploration (SGE) met haar eerste Xplore project, een groep van 20 leerlingen reisde naar Peru voor hun wereldburgerstage. Nu, reeds 12 jaren later, nemen 23 Nederlandse middelbare scholen deel aan dit project in één van de 12 Xplore-landen (India, China, Nepal, Thailand, Cambodja, Indonesië, Mongolië, Tanzania, Zuid-Afrika, Togo, Peru).
Voorafgaand aan de stage van drie weken in één van de Xplore-landen ondergaan de groepen een uitgebreid voorbereidingstraject. Global Exploration wordt hierin gesteund door ervaringsdeskundigen van stichting Wilde Ganzen, Better Care Network, jane Goodall Institute en andere interessante sprekers. De leerlingen organiseren masterclasses op hun eigen school omtrent vier crewonderwerpen: natuur, gezondheid, cultuur en educatie. Ook de docenten die de groep leerlingen gedurende dit jaartraject begeleiden krijgen verdiepende trainingen tijdens Teach-the-Teacher momenten, om zo de kwaliteit van het project nog beter te kunnen waarborgen.
Alle projecten worden georganiseerd in nauwe samen werking met lokale chairmen. Deze chairmen vormen voor Global Exploration de brug naar de lokale partners en projecten, waarmee vaak ook al een duurzame band is opgebouwd. Global Exploration streeft naar een duurzame relatie met haar lokale partners, Xplore groepen keren ieder jaar terug naar deze partners.
Vier doelen
Global Exploration streeft met haar projecten vier doelen na welke tezamen de visie van de stichting vormen.
- Wereldburger stage
- Scholen voor scholen
- Handen uit de mouwen
- Bewustwording in Nederland
1. Wereldburger stage
Nederlandse jongeren brengen een bezoek aan onze buitenlandse, lokale partners. Samen leren, praten, sporten, zingen en werken. leren dat mensen over de hele wereld anders zijn en dat dat prima is.
Samen leren: De Sustainable Development Goals (SDGs), zoals weergegeven in figuur 1, vormen de rode draad van de stage. De kennis die de jongeren tijdens de voorbereiding hebben opgedaan, brengen ze in de praktijk door samen met hun lokale leeftijdsgenoten activiteiten op te zetten rondom deze doelen.
Samen leven: Nederlandse jongeren verblijven bij gastgezinnen of slapen in de scholen. Zo leren zij het dagelijkse leven, de manier van wonen, communiceren, eten en drinken, werken kennen.
Samen zijn: Door drie weken samen op te trekken groeit het besef van onderlinge afhankelijkheid. wat daar – zo ver weg – gebeurt, heeft ook invloed op het leven hier in Nederland.
2. Scholen voor scholen
Niet met lege handen reizen is ons streven. In alle landen werken we samen met lokale initiatieven en projecten die financiële steun kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen zij een nóg betere of grotere impact hebben op de eigen samenleving. Daarnaast zullen we, naast de financiële steun, ter plekke ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken. We gaan zelf aan de slag en kunnen zien dat het bijeengebrachte sponsorgeld goed besteed wordt. Wij werken nauw samen met stichting Wilde Ganzen, wat zorgt voor een verantwoorde besteding van de gelden en een goede rapportage achteraf. Rechts ziet u een school in Tanzania die wij eind 2016 hebben kunnen steunen.
3. Handen uit de mouwen
Ter plekke steken de Nederlandse jongeren, samen met hun lokale leeftijdsgenoten, de handen uit de mouwen. De keuze van klussen waar de jongeren aan mee kunnen werken komt altijd voort uit de vraag van onze lokale partners. Enkele voorbeelden: het verzorgen van leprapatiënten in de Village of Hope (India), het pimpen van een speeltuin, of de aanleg van moestuinen bij een school in Arusha (Tanzania), het aanleggen van irrigatiekanalen bij een ecologisch centrum (Nepal) etcetera.
“We trekken onze handschoenen aan en vertrekken met onze Tanzaniaanse buddy’s. We gaan de vloer van de school maken. Het werk is zwaar, maar wanneer alle Tanzaniaanse en Nederlandse handen samenwerken, valt het best mee”.
4. Bewustwording in eigen land
Allereerst is het belangrijk dat zij hun eigen ervaringen verwerken en leren omgaan met de zogeheten reversed culture shock. We kunnen draagvlak verbreden door niet alleen bewustwording te creëren bij de deelnemende jongeren zelf, maar zeker ook bij hun leeftijdsgenoten op school. De hele school wordt ondergedompeld in het project bijvoorbeeld door presentaties over hun reis tot wereldburger te verzorgen aan klassen van de eigen school.