Duurzaamheid in de Klas ontwikkelt activiteiten voor in de klas op basis van Serious Gaming. Er zijn drie lesactiviteiten in spelvorm en drie verdiepende module opties (verdiepende dia's, challenges en een project).
Voortgezet Onderwijs

Projecten VO
Museon
The Global Challenge
Online inspiratiesessie voor docenten in het VO
Kick-off SustainaBul VO
Mijn ideale school
Plasticsoep in de klas
Dag van de Duurzaamheid
My Climate Action
World into your classroom
Xplore project: Wereldburgerstage
Greenpeace op school
Vogelkinderen
Cursus Education for Sustainable…
VerduurSamen Challenge
De Groene Uitloper 030
Teachers for Climate
Gastlessen Jong & Duurzaam
Groen Gelinkt
Leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’
Biomimicry Challenge 'Focus op Bèta'
Energietransitie Masterclass
Flevolandse Energiefabriek
Actueel VO
Duurzaamheid in het DNA van de School
Duurzaam onderwijs en het coalitieakkoord
Hoe ziet de ideale school eruit?
Nieuw duurzaam onderwijs keurmerk
Dit zijn de Duurzame Docenten 2021
Circular Skills: Textiel- en…
Nu live: Routekaart Duurzaam Onderwijs
Duurzame Docenten 2020, waar zijn ze…
Filmpje duurzame studenten week Utrecht…
Verslag Circular Skills Symposium 2021
Onderwijshandleiding Circular Skills in…
Duurzame PABO heeft de prestigieuze…
Routekaart Circulair en Duurzaam…
Inclusief onderwijs: wat, waarom en hoe
Ecologische economie: voormalig…
Trainingsformat Circular Skills in het…
Terugkijken: Inspiratiebijeenkomst VO
Dit zijn de Duurzame Docenten 2020!
LHBTI+ in het onderwijs
Wat doen Duurzame Docenten VO?
Aanmeldingen open voor Verkiezing…
Verduurzaming van het VO: aanmeldingen…
Inspiratiedocument Circular Skills in…
Aan de slag met praktijkgerichte…
Toekomstgericht denken in het…
Agenda
Lesmateriaal
Energie:
Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.
-----
Hoe zorgen we ervoor dat de energievoorziening 100% duurzaam is? Met de gratis serious game You’ve got the power gaan leerlingen in het vo en mbo actief met deze vraag aan de slag. Het stadsbestuur onderhandelt met de energieleverancier en de markt. Samen moeten ze tot de energietransitie komen. Zie ook dit filmpje.
Greenpeace
De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.
-----
Greenpeace
Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.
-----
Flevolandse EnergieFabriek
Ga mee op excursie naar de Flevolandse EnergieFabriek. Daar maken de leerlingen kennis met diverse vormen van duurzame energie. Tijdens de excursie bezoeken we de windturbine en/of de biovergister.
Voeding:
Het Wageningen Borlaug Youth Institute is een scholierenproject dat 4/5/6 havo en vwo leerlingen uitdaagt om op zoek te gaan naar een oplossing voor: “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”. Doe onderzoek, breng een advies uit en ga in gesprek met wereldleiders.
-----
Tijdens zes lessen leren leerlingen van vo en mbo over duurzame voedseltransitie. Dit lespakket is een samenwerking tussen Aeres MBO / HBO Almere, Jong Leren Eten Flevoland en IVN Flevoland.
Natuur:
De Nationale Buitenlesdag heeft een lespakket ontwikkeld dat stimuleert om buiten les te geven, gezien de natuur een positief effect heeft op de leerprestaties van kinderen én bijdraagt aan sociale en cognitieve ontwikkeling.
-----
Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Door in te vullen welke diertjes je gevonden hebt wordt de waterkwaliteit berekend.
-----
Naturalis heeft een natuurwijzer op hun website staan, via de artikelen krijg je meer informatie over wat je hebt gezien of meegemaakt in de natuur.
Biomimicry:
IVN Natuureducatie en BiomimicryNL
Ga aan de slag met het lesmateriaal voor de bovenbouw en ontdek wat dieren en planten in de stad ons kunnen leren over wonen, voeding, transport en afval. Er zijn vier praktische opdrachten rond deze thema's. Jongeren gaan zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek. Iedere opdracht start met een filmclip uit ‘De Wilde Stad’. Zie ook de docentenhandleiding.
-----
BiomimicryNL
Heb jij weleens les gehad van docenten met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze 'menselijke' uitdagingen op zoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingen worden in 6 blokuren meegenomen in de wereld van biomimicry en maken een eigen ontwerp. Geschikt voor tweede klas HAVO/VWO.
Op Biolearn staan korte lessenreeksen ter introductie van biomimicry.
21ste eeuwse vaardigheden:
Greenpeace
In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument. Daarnaast hebben ze de nieuwsbrief Greenstream, hiermee krijg je dagelijkse updates in je inbox met documentaires, lespakketten en longreads.
-----
De verbinding
De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.
-----
Museon
In de Klimaatstudio ontdekken de leerlingen de sociaal-maatschappelijke impact van klimaatverandering. In de huid van journalisten gaan ze op onderzoek in Nederland, Kenia en Kiribati (Oceanië). Doel van hun onderzoek is het maken van een tv-uitzending over klimaatverandering en hoe men in verschillende plekken in de wereld hiermee omgaat.
-----
IVN
In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.
-----
Ikcirculeer
‘E-waste en de grondstoffen in je mobieltje’ is een digitale lesbrief voor het vmbo door ikcirculeer en stichting Brabant Geeft Energie. Voor de docentenhandleiding en antwoordmodel kan je mailen naar info@ikcirculeer.nl.
-----
Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!
-----
De educatieve onderzoekstool van de Dilemmabox laat leerlingen samenwerken met organisaties. Leerlingen van verschillende scholen werken digitaal aan een onderzoek.
Economie:
Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.
Overig
Day for Change biedt gastlessen aan over Wereldburgerschap, Duurzaam Ondernemen, Eigen Geld en Impact van corona wereldwijd. Meer informatie.
Overige lesmaterialen:
Zoek binnen de collectie duurzame school VO in Wikiwijs naar leerarrangementen.