Dit is de overzichtspagina voor het PO. Op deze pagina vind je de volgende informatie:
- Projecten - Actueel - Agenda - Lesmateriaal - Organisaties
MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF van Ga naar de PO netwerkpagina
Dit is de overzichtspagina voor het PO. Op deze pagina vind je de volgende informatie:
MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF van Ga naar de PO netwerkpagina
Algemeen
Toekomstkunde (bovenbouw PO) zijn lessen door WWF over onderwerpen als plastic soep, bosbranden in Australië of bijvoorbeeld duurzaam op vakantie gaan. Er zijn 5.000 leerkrachten ingeschreven en instappen kan ieder moment op de website. Toekomstkunde Junior richt zicht op groep 3 en 4 met actuele lessen over natuur, klimaat en duurzaamheid.
Natuur
Bij de film 'de wilde stad' is een interactief lespakket ontwikkeld voor groep 4, 5 en 6, met clips op basis van beelden uit de film. Met de clips, lesbrieven en werkbladen kun je in de klas aan de slag maar het leukste is natuurlijk om zelf naar buiten te gaan.
-----
Met het Verwonderpaspoort krijg je toegang tot een de digitale verwonderwereld waarin tal van activiteiten, proefjes en spelletjes op het gebied van NWTD (Natuur, Wetenschap, Techniek en Duurzaamheid) zijn te ontdekken en beleven.
-----
De Nationale Buitenlesdag heeft een lespakket ontwikkeld dat stimuleert om buiten les te geven, wat een positief effect heeft op de leerprestaties van kinderen én bijdraagt aan sociale en cognitieve ontwikkeling.
-----
Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Door in te vullen welke diertjes je gevonden hebt wordt de waterkwaliteit berekend.
-----
NatuurWijs heeft ism Staatsbosbeheer natuuropdrachten ontwikkeld voor in de tuin of park. Kijk voor deze doe-opdrachten op de site of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Mediawijsheid
Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!
Energie
Morgenland
Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.
-----
Greenpeace
De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.
-----
Windpark NOP
Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs.
-----
Flevolandse EnergieFabriek
Voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs zijn er twee activiteiten aan met als om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energiebronnen. Niet (alleen) door te kijken, maar door zelf te ervaren!
Techniek
Stichting Techniekpromotie ontwikkeld lespakketten voor kinderen van 4 tot 18 jaar, waarmee zij hun talent op het gebied van technologie leren kennen en ontwikkelen. De programma’s (FIRST® LEGO® League, OO Techniek en de Eureka!Cup) hebben een doorlopende leerlijn en werken vanuit het principe van ontdekkend en ontwerpend leren.
__________________________________________________________________________
Voeding
Smaaklessen
In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de plantjes. De Smaakmissie Moestuin bestaat uit interactieve lessen en activiteiten met aanvullend een digibordmodule.
-----
Wormenbak
Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.
-----
Greenpeace
Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.
Overig
Day for Change biedt gastlessen aan over Wereldburgerschap, Duurzaam Ondernemen, Eigen Geld en Impact van corona wereldwijd. Meer informatie.
Seksuele vorming
Rutgers heeft een lespakket ontwikkeld genaamd 'Lentekriebels' .
Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.