De DOON Box bestaat uit een set praktische, creatieve tools
De wereld verandert. Als gevolg van onder andere robotisering en automatisering zal de inhoud van het werk in de toekomst telkens weer veranderen. Kenmerkend is dat die verandering steeds sneller gaat.
Het vergt van studenten, de medewerkers van de toekomst, een flexibele werkhouding en mindset. En jongeren weten dit en vragen om onderwijs dat hen voorbereidt op die toekomst. Het is aan onderwijsinstellingen om jongeren in het MBO en HBO onderwijs goed voor te bereiden op een vak waarvan we vandaag niet weten hoe die er morgen uit gaat zien.
Wij ontwikkelen samen met docenten praktische werkvormen waarin studenten in een creatieve omgeving oplossingen bedenken voor complexe en 'wicked' problemen.
Kenmerkend aan de werkvormen is, dat...
- studenten werken aan actuele uitdagingen uit het bedrijfsleven of samen met het bedrijfsleven werken aan een maatschappelijke uitdaging;
- studenten werken in multidisciplinaire teams, waarbij studenten van diverse opleidingen en zelfs verschillende scholen in een team samenwerken.
Door heel bewust samen te werken met het bedrijfsleven:
- komt het leren (nog meer) in het teken te staan van het werk wat de student straks gaat doen;
- kunnen studenten tijdens hun studie een impactvolle betekenis hebben op het bedrijfsleven en de maatschappij door oplossingen te bedenken én te maken voor actuele 'wicked' problemen;
- oefenen studenten op een praktische wijze hun 21-e eeuwse en ondernemende vaardigen;
- maken studenten op een praktische wijze kennis met bedrijven;
- maken bedrijven op een praktische wijze kennis met talentvolle studenten.
““Met de DOON Box werken studenten aan hun 21e eeuwse vaardigheden”
EEN ONDERWIJSMODULE VOOR HET STIMULEREN VAN 21E EEUWSE VAARDIGHEDEN EN ONDERNEMEND GEDRAG
De onderwijsmodule is ontwikkeld voor MBO- en HBO-scholen. Studenten werken in agile (innovatie)teams en bedenken en maken oplossingen voor actuele ‘wicked’ problemen. Studenten spreken hierbij veel van hun 21e eeuwse vaardigheden en ondernemende vaardigheden aan. De module bestaat uit 12 stappen met een belasting van 60 uur begeleide onderwijstijd (BOT).
De onderwijsmodule is gebaseerd op bestaande instrumenten als Design Thinking, Lean Startup productontwikkeling en Agile samenwerken. We passen deze instrumenten ook toe in DOON Innovatiemethode waarmee de innovatiecoaches van DOON al jaren bedrijven helpen om in te spelen op verandering.
De onderwijsmodule is ontwikkeld in samenwerking met docenten van o.a. het Koning Willem I College, de HAS Hogeschool in Den Bosch en het Nova College in Hoofddorp. DOON is één van de partners in het vierjarige Smart Makers Education Programma van het Nova College.
FLEXIBILITEIT VAN DE ONDERWIJSMODULE
De uitvoering van de onderwijsmodule flexibel. De stappen in de module kunnen doorlopen worden in bijvoorbeeld een driedaagse hackathon of in een tienweekse lesperiode.
De werkvorm hackathon is populair bij scholen omdat het een driedaagse event is wat relatief gemakkelijk in roosters ingepast kan worden. Hackathons vormen een mooie gelegenheid om als scholen, bedrijfsleven en de lokale overheid samen te werken aan het oplossen van lokale complexe en ‘wicked’ problemen.
Een mooi voorbeeld zijn de hackathons/makathons die het Nova College organiseert in het kader van de publiek-private-samenwerking (PPS) Smart Makers Education. Twee maal paar jaar werken zo’n 150 studenten in 15 teams aan uitdagingen uit het bedrijfsleven. In het najaar is het thema Water & Natuur en werken de teams aan uitdagingen van PWN en HHNK. In het voorjaar is het thema Zorg & Welzijn en werken de teams aan uitdagingen van De Hartekampgroep en Les Petits.
ONDERWIJSMATERIAAL
DOON biedt al het materiaal voor de student en de docent voor het onderwijzen van ondernemend gedrag en ondernemendheid. Voor de student is er de DOON Box. In de box zit al het materiaal van alle stappen uit de onderwijsmodule. De DOON Box kan qua inhoud op maat worden samengesteld voor een docent, een opleiding, een evenement of een school. Voor de docent zijn er digitale presentaties voor gebruik bij het begeleiden van studenten.
Op dit ogenblik wordt er ook hard gewerkt aan een online versie van het onderwijsmateriaal.
TRAINING & COACHING VOOR DOCENTEN
De rol van de docent in het begeleiden van agile innovatieteams is veel meer die van coach, uitdager en facilitator. Werken in agile teams vergt veel van de student. Agile werken vraagt om een mind-shift, creatief denken en out-of-the-box denken en handelen.
Om je als docent goed voor te bereiden op het begeleiden van teams van studenten die in hackathons werken aan een realistische challenge, biedt DOON een tweedaagse training aan.
Ook het begeleiden van innovatieteams is een vaardigheid. De docent gaat in zijn/haar eigen lespraktijk aan de slag met het opzetten van projecten waarbij studenten aan actuele uitdagingen werken. Om docenten en docentteams ook na de training te kunnen begeleiden, bieden we een coachingstraject aan.